Featured post

e-Devlet Nedir, Ne İşe Yarar?

e-Devlet, kamu yönetiminde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıdır. e-Devlet kavramının idari boyutu kamu kurum ve kuruluşları ve ye...

Synthetix (SNX) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Synthetix (SNX) kriptoparalara ve diğer dijital varlıklara blokzinciri üzerinde likidite sağlayan bir merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolüdür. Protokol Ethereum blokzincirinde çalışır ve kullanıcılara yüksek likiditeye sahip sentetik varlıklar (Synth'ler) sunar. Synth'ler, herhangi bir dayanak varlığın kendisini elde tutmak zorunda kalmadan, o varlıktan gelir elde etme imkanı sağlar. Platform, daha güçlü bir finansal sisteme erişim sunarak blokzinciri tabanlı olmayan varlıklarla, kriptopara ekosistemini genişletmeyi amaçlar.

The Graph (GRT) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



The Graph, Ethereum ve benzeri ağlarda veri sorgulamaları için indeksleme protokolüdür. Merkeziyetsiz Finans (DeFi) ve web3 ekosistemindeki uygulamalar için API ile veriler sunar. Verilerin genel erişime açık olmasına ihtiyaç duyan herkes, Subgraph olarak adlandırılan açık API'ları oluşturabilir ve yayınlayabilir. The Graph protokolü şu anda Ethereum blokzinciri ve dağıtık dosya saklama sistemi IPFS (InterPlanetary File System = Gezegenlerarası Dosya Sistemi) üzerindeki verileri indeksleyebilmektedir.

OMG Network (OMG) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



OMG Network (önceki adıyla OmiseGo), Ethereum platformu için 2. seviye ölçeklenebilirlik çözümü sunmaktadır. Ethereum blokzincirine paralel olarak çalışan OMG ağı, Etheruem ve ERC20 jetonlarının daha ucuz ve daha hızlı transfer edilebilmesine olanak sağlar. 

OMG Ağı, Etheruem platformu üzerinde değer transferi yapabilmek için, akıllı kontrat temelli, gözetimsiz 2. seviye ölçeklendirme çözümüdür. Plasma olarak adlandırılan zincir dışı (off chain) ölçeklendirme modelini kullanan OMG Ağı, Bitcoin blokzinciri için çözüm sunan Lightning Network'e benzer şekilde, paralel bir blokzinciri olarak çalışmaktadır. Etheruem blokzincirinde gerçekleştirilecek transferlerin daha hızlı ve daha düşük maliyetle gerçekleştirilebilmesinin yanı sıra işlemler herhangi bir 3. partiye güvenmeye gerek kalmadan güvenli bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Cardano (ADA) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Cardano, akıllı kontratlar için açık kaynak kodlu bir blokzinciri platformudur. ADA ise Cardano platformunun, adını 19. yy'da yaşamış matematikçi ve ilk bilgisayar programcısı sayılan Ada Lovelace’ten almış olan kriptopara birimidir. 2015'te geliştirilmeye başlanan Cardano platformu 2017'de Ethereum ve BitShares'in de kurucu ortaklarından olan Charles Hoskinson tarafından hayata geçirilmiştir. Proje, ekosistemin gelişimini yöneten İsviçre merkezli bağımsız kuruluş Cardano Vakfı, tasarlama ve geliştirme aşamasında yer alan IOHK ve ticari boyutunu destekleyen iş kolu Emurgo olmak üzere, bu üç kuruluş tarafından desteklenmektedir.

Neo (NEO) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



NEO, topluluk tarafından yürütülen açık kaynaklı bir blokzinciri projesidir. Varlıkları dijitalleştirmek için blokzinciri teknolojisi ve bu varlıkların yönetimini otomatikleştirmek için akıllı kontratları kullanmaktadır. Ölçeklenebilir bir dağıtık ağ ve dijital sözleşmeleri bir araya getirerek dijital dünya için "Akıllı Ekonomi" oluşturmayı amaçlamaktadır. 2014 yılında Antshares ismiyle geliştirilmeye başlayan projenin kaynak kodları haziran 2015'te GitHub'da yayınlamıştır. Blokzinciri ekim 2016'da işlemlere açılan Antshares, 2017'de "Akıllı Ekonomi" olarak güncellediği vizyonuyla beraber NEO olarak yeniden adlandırılmıştır. 

NEO, dijital varlıklar, dijital kimlik ve akıllı kontratların birleşiminden oluşan bir platformdur. NEO platformunda oluşturulan dijital varlıklar dijital sertifikalar ile doğrulanır. Bu sayede, tüm NEO varlıkları yasal olarak güvence altına alınır. Bu varlıklar, herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan NEO ağı üzerinde kullanıcıdan kullanıcıya transfer edilir. NEO akıllı kontratları birden fazla yazılım dilini destekler ve eşzamanlı işlem yapabilme, bölümlere ayrılabilme ve sınırsız ölçeklenebilme yeteneklerine sahiptir.

Stacks (STX) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Stacks, Bitcoin üzerinde daha iyi bir internet mottosuyla birlikte yenilenen isim ve imajıyla Bitcoin blokzincirinin gücüne, programlanabilir, merkezi olmayan uygulamaları ve akıllı kontratları eklemeyi amaçlamaktadır. 2017 yılında Blockstack ismiyle hayata geçen proje, yatırım almak için ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndan onay alan ilk kriptopara projesidir. 
 
Projeyi hayata geçiren Blockstack PBC şirketi, bilgisayar bilimci Muneeb Ali ve yazılım mühendisi Ryan Shea tarafından 2013 yılında kuruldu. Stacks, Bitcoin blokzinciri ile eşzamanlı olarak çalışan ve akıllı kontratlar, merkezi olmayan uygulamalar ve dijital varlıklar üretebilmenize olanak sağlayan bir blokzinciri sunmaktadır. Proje, yazılım geliştiricilere, Bitcoin'den sonra üretilen daha ileri teknoloji blokzincirlerinin sahip olduğu gelişmiş özellikleri, Bitcoin blokzinciri ile birlikte kullanabilme olanağı sunar.

Ankr (ANKR) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Ankr ağı, 2017'de Chandler Song ve Ryan Fang tarafından dağıtık bilgi işlem platformu olarak kurulmuştur. Popüler bulut sunucu servisi Amazon Web Services'ta mühendis olarak çalışan Song, bulut sunucularda deneyimi ve Morgan Stanley'de yatırım bankacısı olarak çalışan Fang ile birlikte blokzinciri odaklı bulut bilgi işlem alanında hizmet sunmak amacıyla Ankr projesini başlattı. 

Ankr, blokzincirlerinin barındırılması için kolay kurulum ve uygun fiyatlı çözümler sağlamak amacıyla sistem kaynaklarının paylaşımlı olarak kullanılmasına imkan veren bir altyapı sunmaktadır. Kurumsal şirketlere, yazılım geliştiricilere ve blokzinciri gönüllülerine standart barındırma hizmetlerinden çok daha uygun maliyetlerle hizmet vermektedir.

Tezos (XTZ) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Tezos, yazılım geliştiricilerin sansürlenemeyen ve üçüncü kişiler tarafından etkisiz hale getirilemeyen merkezi olmayan uygulamalar ve akıllı kontratlar oluşturabilecekleri, açık kaynaklı bir blokzinciri platformudur. Tezos blokzincirini diğerlerinden ayıran en önemli özellik, blokzincirinin kendi kendini geliştirebilmesi ve bölünmeye gerek kalmadan değişebilmesidir. Tüm Tezos (XTZ) sahiplerinin protokol yönetimine katılabildiği Tezos, demokratik blokzinciri ekosistemi olarak tanımlanmaktadır. Tezos’un seçim döngüsü, Tezos sahiplerine resmi ve sistematik bir prosedür sunmaktadır. Bu sayede tüm paydaşlar, protokol değişikliği önerilerine oy vererek onaylama veya reddetme imkanına sahip olurlar. Kısaca Tezos, tüm katılımcıların yönetime dahil olarak blokzincirinin gelişimine katkıda bulunabildiği bir blokzinciri projesidir.

Dash (DASH) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Dash, herhangi bir merkezi otoriteye ihtiyaç duymadan, dünyanın herhangi bir noktasında, hızlı, basit ve çok düşük maliyetli ödemeler yapabilmeye imkan veren bir dijital para birimidir. Merkezi olmayan, eşler arası ağa (P2P) dayalı olan ve güçlü kriptografik şifreleme metodlarıyla korunan blokzinciri sayesinde Dash, güvenli ve kullanıcı dostu bir ödeme yöntemi sunmaktadır. Dash, Bitcoin’e kıyasla daha hızlı ve düşük maliyetlidir; altın ya da nakit paraya göre daha bölünebilir. İnternet ödemeleri ve günlük hayattaki ödemeler için uygundur.

Axie Infinity (AXS) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Blokzincirinin oyun sektöründe kullanıldığı projelerden biri olan Axie Infinity, blokzinciri tabanlı savaş oyundur. Oyuncular, Pokemon benzeri dijital yaratıklar (Axie'ler) sahiplenerek, bu Axie'leri yetiştirebilir, alıp satabilir ve rakipleri ile savaştırabilir. Axie Infinity, Ethereum blokzincirini kullanan, blokzinciri tabanlı bir oyundur. Platformunun ana dijital varlığı AXS Ethereum blokzincirinde oluşturulmuş bir ERC20 akıllı kontrattır. Oyunun temel taşlarından biri olan Axie'ler ise blokzinciri tabanlı oyunlar ve NTF'ler için tercih edilen ERC721 akıllı kontratı olarak oluşturulmuştur.

Loopring (LRC) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Loopring, Ethereum tabanlı kripto varlıklar için merkeziyetsiz alım satım platformu altyapısı sunar. Ethereum blokzinciri üzerinde açık kaynaklı Seviye 2 çözüm olan Loopring, kripto varlıkların güvenli, hızlı ve düşük maliyetle takas edilmesine aracılık eder. Loopring protokolü, Ethereum blokzinciri üzerindeki varlıklar arasında saniyede 2025'e kadar alım satım işlemini sonuçlandırabilir. zkRollup adı verilen altyapı ile işlemler Ethereum blokzincirine yazılmadan doğrulanarak onaylanır. Takas işlemleri, Ethereum blokzincirine bağlı yüksek ölçeklenebilirlik ve ek güvenlik seçenekleri sunan Seviye 2 zincir üzerinde gerçekleştirilir. Platform kullanıcıları, takas ettikleri kripto varlıkları diledikleri zaman Ethereum blokzincirine taşıyabilirler.

Fantom (FTM) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Fantom (FTM) geliştiricilere kendi konsensus algoritması ile merkezi olmayan finans (DeFi) servisleri sunan bir akıllı kontrat platformudur. Transfer işlemlerini 2 saniyenin altında doğrulamayı sağlayan onay mekanizması ile akıllı kontrat tabanlı uygulamaların işlem sürelerini kısaltmaktadır.

Shiba Inu (SHIB) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Shiba Inu (SHIB) Ryoshi takma adlı anonim kişi ya da kişilerce üretilmiş, popüler internet ürünü bir kriptopara projesidir. Adını, Japonya kökenli Shiba Inu cinsi köpekten almıştır. Shiba Inu (SHIB), köpek temalı popüler kriptopara Dogecoin'e rakip olarak ağustos 2020'de Ethereum blokzinciri üzerinde ERC-20 akıllı kontratı olarak 1 Katrilyon adet SHIB jetonu üretilmiştir. Toplam üretimin yarısı Uniswap takas platformunda likidite havuzuna aktarılırken, diğer yarısı ise Ethereum'un kurucusu Vitalik Buterin'in Ethereum cüzdanına transfer edilmiştir.

Universal Market Access (UMA) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Universal Market Access, Ethereum blokzinciri üzerinde sentetik kripto varlıklar oluşturulmasına olanak sağlayan bir protokoldür. UMA, özellikle, güvence altına alınmış, kendi kendine işleyebilen finansal sözleşmeler oluşturulmasına ve bu kontratların Ethereum blokzincirinde çalıştırılmasına imkan verir. UMA, altın, değerli madenler, hisse senetleri gibi finansal ürünlerin dijitalleştirilebilmesini mümkün kılar.

Polymath (POLY) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Polymath, blokzinciri üzerinde menkul kıymet varlıkları oluşturmaya ve yönetmeyi sağlayan teknolojik altyapıyı sunmaktadır. Polymath, menkul kıymetlerin dijitalleştirilebilmesi için Ethereum blokzincirinde ERC1400 akıllı kontratlarını geliştirmiştir. Polymath'ın Ethereum blokzinciri üzerinde sunduğu çözümle 200'den fazla menkul kıymet varlığı dijital olarak üretilmiştir.

Aave (AAVE) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Aave, kullanıcıların borç verme ve borç almalarına aracılık eden açık kaynaklı likidite protokolüdür. Kriptopara sahiplerine, varlıklarını likidite havuzlarına aktararak gelir elde etme olanağı sunar. Likidite havuzları, borç almak isteyenlere kredi vermek için kullanılmaktadır. Borç almak isteyen kullanıcılar, kriptopara varlıklarını teminat olarak kullanarak faiz karşılığı farklı kriptoparaları borç alabilme imkanına sahiptir. Merkeziyetsiz finans (DeFi) platformu olarak çalışan Aave aracılığıyla, Ethereum, Polygon ve Avalanche blokzincirleri üzerindeki kriptopara varlıkları ile borç alma ve borç verme işlemleri yapabilmek mümkündür. Platform aynı zamanda kullanıcılara AAVE kriptopara varlıklarını kilitleyerek ek gelir elde etme imkanı da sunmaktadır.

Storj (STORJ) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Storj, blokzinciri destekli, açık kaynaklı bulut depolama sistemidir. Verilerin merkezi olmayan ağda, güvenli ve düşük maliyetle depolanmasına olanak sağlar. Merkezi olmayan Storj bulut depolama ağında dosyalar merkezi sunucularda saklanmak yerine parçalara ayrılarak şifrelendikten sonra küresel depolama ağına dağıtılır.

Fetch.ai (FET) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Fetch.ai (FET), blokzincirleri için yapay zeka odaklı bir projedir. Merkezi olmayan dijital ekonomiye, yapay zeka destekli akıllı altyapı sağlayan, genel erişime açık, merkeziyetsiz makine öğrenme ağıdır. Şeylerin İnterneti (Internet of Things) olarak adlandırılan, cihazların birbirleri arasında iletişim kurabilmesine olanak sağlayan yapay zeka teknolojisi ile blokzinciri temelli algoritmaları birbirine bağlayarak makine öğrenmesini geliştirmeyi amaçlar.

Audius (AUDIO) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey


Audius, hayranlar ile müzisyenler arasında köprü kuran merkezi olmayan müzik akış (streaming) platformudur. Platformda yer alan şarkılar arasından en çok dinlenen şarkılar ve müzik listeleri platformun kriptopara varlığı AUDIO ile ödüllendirilmektedir.

Amp (AMP) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Amp, dijital varlık transferlerini anlık olarak gerçekleştirebilen ve doğrulanabilir şekilde güvence altına alan teminatlı takas platformudur. Transfer işlemlerini Flexa ağı aracılığıyla anında gerçekleştirirken, dijital varlıkları güvence altına alarak gönderici ve alıcı arasındaki transfer işlemlerinin anlık olarak sonuçlanabilmesine olanak sağlar.

Spell (SPELL) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey



Spell Token (SPELL), anonim bir ekip tarafından kurulan Abracadabra Money tarafından geliştirilmiştir. Ethereum blokzinciri üzerinde ERC20 tabanlı akıllı kontrat olarak sunulan SPELL, projenin ana kriptopara birimidir. Platform üzerinde kullanıcılara faiz geliri ve ek gelir ödemelerinde kullanılmaktadır. Toplam SPELL arzı 333.773.022.163 adet ile sınırlandırılmıştır. Ancak, toplamda 218.711.260.380 adet SPELL yakılarak dolaşımdan çıkartılmıştır.

Kripto Para Nedir, Nasıl Kazanılır?


Kripto para/kripto-para, kripto, veya coin, bir değişim aracı olarak çalışmak üzere, işlemleri güvence altına almak için matematiğin bir dalı olan kriptografi kullanılarak tasarlanmış bir dijital unsurdur. Kripto paralar bir nevi dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz’dir.

Kripto Haberler


  1. Kripto Para Nedir, Nasıl Kazanılır?
  2. Spell (SPELL) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  3. Amp (AMP) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  4. Audius (AUDIO) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  5. Fetch.ai (FET) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  6. Storj (STORJ) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  7. Aave (AAVE) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  8. Polymath (POLY) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  9. Universal Market Access (UMA) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  10. Shiba Inu (SHIB) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  11. Fantom (FTM) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  12. Loopring (LRC) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  13. Axie Infinity (AXS) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  14. Dash (DASH) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  15. Tezos (XTZ) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  16. Ankr (ANKR) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  17. Stacks (STX) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  18. Neo (NEO) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  19. Cardano (ADA) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  20. OMG Network (OMG) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  21. The Graph (GRT) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  22. Synthetix (SNX) Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
  23. Binance Nedir ve Ne İşe Yarar?
  24. Binance NFT Pazarı Nedir?
  25. Binance'de NFT Market Nasıl Açılır?
  26. Dualmine Madencilik Sitesi Gerçek mi?
  27. CoinFarm Nedir?
  28. adBTC Nedir?
  29. Binance ile Kripto Para Kazanma Nasıl Olur?
  30. CryptoTab ile İnternette Gezinirken Satoshi Kazanın
  31. Ücretsiz Bitcoin Musluk Madenciliği
  32. Ücretsiz BitcoinCash Musluk Madenciliği
  33. Ücretsiz Ethereum Musluk Madenciliği
  34. Ücretsiz Dogecoin Musluk Madenciliği
  35. Ücretsiz Litecoin Musluk Madenciliği
  36. Ücretsiz Dashcoin Musluk Madenciliği
  37. Ücretsiz Tron Musluk Madenciliği
  38. Ücretsiz Digibytecoin Musluk Madenciliği
  39. CPU ile SHIB Inu Madenciliği

Dikili Ağaç

Okuldan eve dönerken, öğretmeninin verdiği meşe palamudunu cebinde sımsıkı tuttu. Düşmesin diye o kadar telaşlıydı ki ara sıra yerinde mi diye yoklayıp duruyordu. Cebinde olduğunu anlayınca rahat bir nefes alıp adımlarını daha da hızlandırıyordu. Eve gelince okul kıyafetlerini çıkardı. Küçük küreğini, boş saksısını alıp bahçeye indi. 

Öğretmeninin anlattığı gibi saksının en altına çakıl taşlarını, üstüne kum koydu. Meşe tohumunu özenle cebinden çıkarıp kumların tam ortasına yerleştirdi. En üste de toprak koydu. Geriye saksıyı sulamak kalıyordu. Saksısının suyunu verdikten sonra saksıyı eve çıkarıp pencerenin kenarına yerleştirdi. Gerisi artık zamana kalmıştı.

Toprağını kurumuş gördükçe saksıyı suladı. Uzun süre palamuttan hiçbir hareket göremedi. Hatta umudu bile kaybolmaya başlamıştı. Annesi:

- İnşallah çıkar kızım. Biraz daha sabret, dese de onun umutları iyice kaybolmuştu. 

Bir sabah tam okula gideceği sırada saksısı gözüne ilişti. Gitti, baktı. Gözlerine inanamıyordu. Küçük yeşil yapraklarıyla fidanı kendine bakıyordu. Heyecandan ne yapacağını şaşırdı. Uçar adım okula koştu. Yolda gördüğü arkadaşlarına bir müjde gibi fidanını söyledi. Derse girince öğretmeni gelir gelmez ona da bu haberi verdi. 

Öğretmeninden kocaman bir “Aferin” aldı. Fidanına gözü gibi baktı. Sevgiyle büyüttü. Yerini değiştirdi. Toprağını karıştırdı. Fidanının yaprakları büyüdü, boyu uzadı. Bir gün okula gittiğinde öğretmeni:

- Yarın fidanı büyüyenler getirsin. Fidanları dikmeye gideceğiz, dedi.

Ertesi gün fidanını özenle aldı, okula götürdü. Öğretmenleri ile birlikte fidanları dikecekleri yere gittiler. Orada önceden açılmış çukurlar vardı. Onlardan birinin önüne geçti, beklemeye başladı. 

Öğretmenleri onlara yardım ediyordu. Sıra ona gelince saksısından çıkardıkları fidanını eline aldı. Öğretmeni:

- Haydi bakalım, toprağa sen yerleştir, dedi.

Aylardır büyüttüğü fidanından ayrılmak çok zor olmuştu. Üzüldü, gözleri doldu. Öğretmeni:

- Üzülecek bir şey yok ki. Asıl, sevinmelisin. Çünkü artık senin de dikili bir ağacın var, dedi. 

Doğruydu bu. Okula gidene kadar bu sevinçle kendini avuttu. Artık kendini hiç yalnız hissetmiyordu. Ne de olsa onun da şu kocaman dünyada bir dikili ağacı vardı.

Diyanet Çocuk Dergisi, Ekim 2020, 24. s

Enescik

Peygamber Efendimiz Medine’ye hicret ettikten sonra ailesi, Hz. Enes’i Peygamberimize yardım etsin diye yanına getirmiş. Peygamber Efendimiz Enes’i çok sevmiş. Enes de her şeyden ve herkesten çok Peygamberimizi severmiş. Peygamberimiz, küçük Enes’e sevgisinden dolayı onu Enescik diye çağırırmış. Küçük Enes her gün Peygamber Efendimizin yanına gelir, ona hem yardımcı olur hem de bir şeyler öğrenirmiş. Akşam olunca da evine dönermiş. On yıl kadar Hz. Enes, Peygamberimizin yanında kalmış. Bu on yılda Hz. Enes’in Peygamberimizle ne çok hatırası olmuştur, tahmin edebiliyor musunuz? Bu tatlı hatıralardan birine beraber bakalım mı?

Bir gün Sevgili Peygamberimiz, Hz. Enes’ten bir iş için bir yere gitmesini ister. Hz. Enes yolda giderken arkadaşlarının oyun oynadığını görünce, onları izlemeye dalar. Kendini oyuna kaptırınca da Peygamberimizin ona verdiği görevi unutur. Bir süre oynadıktan sonra kendisine arkasından bir elin hafifçe dokunduğunu fark eder. Arkasına bakınca Peygamberimizi görmesin mi? Verdiği görevi hatırlayıp Peygamberimizin kızacağını sanır. Fakat Sevgili Peygamberimiz yüzünde tebessüm ile “Yavrucuğum haydi söylediğim yere git bakalım.” diye tekrar seslenir. Hz. Enes de “Tamam gidiyorum ya Rasulallah!” diyerek yola koyulur.

İşte böyle. Peygamberimiz on yıl boyunca ona hiç kızmamış, sesini bile yükseltmemiş. Hz. Enes zeki ve akıllı bir çocuk olduğundan, Peygamberimizin (s.a.s.) nasıl yaşadığını ve davranışlarını çok iyi gözlemlemiş. Hayatını tıpkı onun gibi sürdürmüş. Bu yüzden namaz kılış şekli Peygamber Efendimize en çok benzeyen Hz. Enes olmuştur. 

Hz. Enes’in aynı zamanda en çok hadis rivayet eden sahabilerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Yani Peygamber Efendimizin sözlerini bize kadar aktarmış, ulaştırmıştır. 


 Diyanet Çocuk Dergisi, Ekim 2020, 6. s.

Öğrenmek İstersen

Sevgili Günlük,

Yedi yaşımdan beri namaz kılmayı öğrenmeye çalışıyorum. Ama bazen kafam karışıyor, hatalar yapıyorum. Annem ya da babamla namaz kılarken sıkıntı yok. Onlara bakıp tekrar ediyorum yaptıklarını. Ama yalnız kılarken şaşırıyorum. Düşündüm taşındım, ölçtüm biçtim, bu sorunu çözmek için kendimce bir yöntem buldum. Araştırmacı, gazeteci, yazar kimliğimi bir kez daha ortaya koymanın zamanı geldi. Bana lazım olan malzemeler: Bir adet not defteri ve bir adet kalem. Vee gözlem yapmak için namaz kılan bir yetişkin. Bir hafta boyunca namaz kılanları takip edip neler yaptıklarını not edeceğim. Kulaklarımı kabartıp hangi sureleri, duaları okuduklarını da...  

Planlarımı hayata geçirmenin vakti geldi. Birinci gün namaz kılarken annemi ve babamı iyice gözlemledim. Notlarımı aldım. Onlara sormam gereken şeyler vardı. 

Sonraki gün babam namaza gelmeden önce hazırlandım. Abdestimi aldım. Seccademde onu beklemeye başladım. Babam gelince ona namazın kılınışı ile ilgili bazı sorularımın olduğunu söyledim. O da sevinerek “Tabii, sor. Senin gibi öğrenmeye meraklı birini anımsattın bana. Bir sahabiyi... Namazımızı bitirince sana bu sahabiyi anlatayım.” dedi. Sorularımı cevapladıktan sonra babamın yanında namaza durdum. Namazımızı kıldıktan sonra babam anlatmaya başladı.

Abdullah bin Abbas’mış bahsettiği sahabi... Peygamberimizin amcasının oğluymuş. Doğduğunda Peygamberimiz ona dua etmiş. Hz. Peygamber’in hareketlerini öğrenmeye çalışırmış sürekli. Bu yüzden sık sık yanına gider, onu izlermiş. On yaşındayken, “Ben Rasulullah’ın namazına iyice bakacağım.” demiş kendi kendine. 

Evlerinde kaldığı bir gün planladığı gibi Peygamberimizi izleyip, öğrenmeye çalışmış yaptıklarını. Peygamberimiz abdest alıp namaz kılmaya başlamış. Hz. Abdullah da hemen kalkıp onun yaptıklarını tekrar ettikten sonra, onun yanında namaza durmuş. Peygamberimizi çok severmiş. Peygamberimiz de İbn Abbas’ı çok sever, onunla sohbet eder, ona dua edermiş.

Abdullah bin Abbas gibi Peygamberimizin evinde misafir olup onunla sohbet etmeyi, ondan bir şeyler öğrenmeyi kim istemez ki? Evet, benim öyle bir imkânım yok. Ama olsun, pek çok kitap var Peygamberimizi anlatan. Yeter ki biraz araştırma isteği olsun insanın içinde. Öğrenmek isteyen elbet bir yolunu bulur.

Kaynak: Diyanet Çocuk Dergisi, Ekim 2020, 2. s.


İnsan hayatının tüm renklerini bir araya getirmeyi amaçlayan Hayata Dokunmalı, sizler için en güzel ve yararlı içerikler sunuyor. Siz de bize içerik önerebilir, hatta site yazarı olabilirsiniz. Bunun için bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.