Featured post

e-Devlet Nedir, Ne İşe Yarar?

e-Devlet, kamu yönetiminde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıdır. e-Devlet kavramının idari boyutu kamu kurum ve kuruluşları ve ye...

Kırlangıçlar Feşmekan Kasabasında

Kış mevsimi kendini belli etmeye başlamıştı. Göçmen kuşların göçme vaktiydi. Hızlı Kanat kırlangıçlara haber ulaştırdı. 

- Hazırlanın göç başlıyor! Kırlangıç sürüsü sıcak ülkelere doğru yola çıktı. Havada süzülerek göçerlerken beklemedikleri bir fırtınaya yakalandılar. Hemen aşağıdaki karaçam ormanına sığındılar. Sert rüzgâr hepsini bitkin düşürmüştü. Yaşlı bilge kırlangıç, ormana sığınan kırlangıçlara seslendi: 
- Şimdiye dek böyle zorlu bir fırtına görmedim. Kanatları incinenler sıcak ülkelere kadar uçamazlar. Onları bırakamayız. Kışı ormanın yakınındaki şu kasabada geçirmeliyiz. Feşmekân kasabasına doğru uçtular. Evlerin çatılarına, uygun yerlere konarak yuva yapmaya başladılar. Lapa lapa yağan kar her yeri beyaza bürüdü. Yaşlı kuşlar her yeri kaplayan karda nasıl yiyecek bulacaklarını düşünüyorlardı. İnsanlar soğuk günlerde kuşları unutmaz, pencere kenarlarına ekmek kırıntısı, bahçelere buğday serperler diye ümit ediyorlardı. Ama bekledikleri gibi olmadı. 

-Ne garip bir yer burası, insanlar gökyüzüne bakmıyorlar mı hiç, dedi kırlangıçlardan biri. 
- Kasaba halkı yiyeceklerini neden bizimle paylaşmıyor, diye sızlanmaya başladı kuşlar. Neşeli Kırlangıç ise iyilerin sayısının kötülerden fazla olduğuna inanır, ümitsiz olmayı sevmezdi. 
- Kışın kırlangıç görmeye kimse alışık değildir. Onlara burada olduğumuzu göstermemiz lazım, dedi. 
- Hoşlanacakları şeyler verelim onlara, ne dersiniz, dedi heyecanla Tepeli Tüy. Tepesinde uzun tüyleri olan tek kırlangıçtı. Ayrıca ilginç fikirleri de vardı. Mesela güzel kokulu kış bitkilerinin yapraklarını götürelim pencerelere, dedi. 
- Ormandan kardelen çiçekleri getirebilirim, dedi Hızlı Kanat. 
- Kanadım kırık, uçamam ama güzel şarkılar söylerim dedi Şakıyan Kanat. Bilge kırlangıcın keyfi yerine geldi, gözleri mutlulukla parıldadı. Hemen işe koyuldular. Kimi pencere önlerine ıtır dalları bıraktı. Kimi kardelenleri, kimi defne yapraklarını, kimi şifalı otları, kimi de kekikleri, mercan köşklerini bıraktı. Birer ikişer evlerin kapıları, pencereleri açıldı. Etraftan güzel kokular geliyordu. Sonunda kasabalı, kırlangıçları fark etti. Çocuklar kırlangıç yuvalarına, pencerelerine birer avuç buğday bıraktı. Herkes çoktandır yapmayı unuttukları iyilikleri hatırladı. 
-Dedelerimiz kış günleri gelince ormandaki hayvanlar aç kalmasın diye ormana yiyecekler bırakırlardı. Nasıl da unuttuk bu güzellikleri, diye hayıflandılar. Feşmekân kasabasının adı o kış mevsiminden sonra Kuşmekân kasabası olarak bilinir oldu.


Kaynak. Diyanet Çocuk Dergisi, Aralık 2021

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnsan hayatının tüm renklerini bir araya getirmeyi amaçlayan Hayata Dokunmalı, sizler için en güzel ve yararlı içerikler sunuyor. Siz de bize içerik önerebilir, hatta site yazarı olabilirsiniz. Bunun için bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.