Featured post

e-Devlet Nedir, Ne İşe Yarar?

e-Devlet, kamu yönetiminde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıdır. e-Devlet kavramının idari boyutu kamu kurum ve kuruluşları ve ye...

Kuru Buz Nedir?

Kuru buz, karbondioksitin katı halidir. CO2'nin atmosfer basıncında sıvı hali olmadığından ve doğrudan katı halden gaz haline süblimleştiğinden , yaygın olarak geçici soğutma için kullanılır. Öncelikle bir soğutma maddesi olarak kullanılır, ancak dramatik efektler için tiyatrolardaki sis makinelerinde de kullanılır. Avantajları, su buzundan daha düşük sıcaklık ve herhangi bir kalıntı bırakmamasıdır (atmosferdeki nemden kaynaklanan tesadüfi don dışında). Dondurulmuş gıdaları (dondurma gibi) muhafaza etmek için kullanışlıdır. Mekanik soğutma kullanılamaz. 

Kuru buz, Dünya atmosferik basıncında 194.7 K'da (−78,5 °C; −109,2 °F) süblimleşir. Bu aşırı soğuk, katıyı donma yaralanmasına karşı koruma olmadan elleçlemeyi tehlikeli hale getirir. Genelde çok toksik olmasa da, gaz çıkışı, kapalı yerlerde birikme nedeniyle hiperkapniye (kandaki anormal derecede yüksek karbondioksit seviyeleri) neden olabilir.

Kuru buz, iki oksijen atomuna bağlı tek bir karbon atomundan oluşan bir molekül olan karbon dioksitin (CO2 ) katı formudur . Kuru buz renksiz, kokusuz ve yanıcı değildir ve suda çözündüğünde bir çözeltinin pH'ını düşürerek karbonik asit ( H2C03 ) oluşturabilir. 

5,13 atm'nin altındaki basınçlarda ve −56,4 °C'nin (216,8 K; −69,5 °F) ( üç nokta ) üzerindeki sıcaklıklarda, CO2, süblimasyon adı verilen bir süreçle katıdan sıvı formu olmayan bir gaza dönüşür. Ters işlem, CO2'nin gazdan katı faza ( kuru buz) değiştiği çökelme olarak adlandırılır. Atmosferik basınçta, süblimleşme/birikme 194.7 K'de (−78,5 °C; −109,2 °F) meydana gelir. 

Kuru buzun yoğunluğu azalan sıcaklıkla artar ve 195 K'nin (−78 °C; −109 °F) altında yaklaşık 1,55 ila 1,7 g/cm3 ( 97 ve 106 lb/cu ft) arasında değişir. Düşük sıcaklık ve bir gaza doğrudan süblimleşme, kuru buzu etkili bir soğutucu yapar, çünkü su buzundan daha soğuktur ve hal değiştirirken hiçbir kalıntı bırakmaz. Süblimleşme entalpisi 571 kJ/ kg'dır (25.2 kJ/mol).

Kuru buz polar değildir, dipol momenti sıfırdır, bu nedenle çekici moleküller arası van der Waals kuvvetleri çalışır. Bileşim, düşük termal ve elektrik iletkenliği ile sonuçlanır.

Kaynak: https://en.wikipedia.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnsan hayatının tüm renklerini bir araya getirmeyi amaçlayan Hayata Dokunmalı, sizler için en güzel ve yararlı içerikler sunuyor. Siz de bize içerik önerebilir, hatta site yazarı olabilirsiniz. Bunun için bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.