Featured post

e-Devlet Nedir, Ne İşe Yarar?

e-Devlet, kamu yönetiminde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıdır. e-Devlet kavramının idari boyutu kamu kurum ve kuruluşları ve ye...

Layer 2 Tunneling Protocol Nedir?

Layer 2 Tunneling Protocol, kısaca VPN ile gösterilmektedir. Bu protokol kendi içinde hiçbir gizlilik ya da şifre içermez. Şifreleme yerine tunnel yapısı sayesinde bilgi transferini sağlayan bir şifreleme protokolünden faydalanır. Layer 2 Tunneling protokolü kendi başına bir güçlü ve güvenli şifreleme sağlayamadığından kimlik doğrulama yapılamaz. Bu nedenle kimlik doğrulaması yapabilmesi için IPsec diye adlandırılan başka bir protokol Layer 2 Tunneling ile bir arada kullanılır. 

IPsec protokolü internet protokol güvenliği anlamına gelmektedir. IPsec bir iletişim esnasında uçtan uca güvenlik koruması ile koruma sağlayan bir protokoldür. IPsec protokolü internet katmanındaki birçok uygulamada kullanılır. Ipsec ve Layer 2 Tunneling protokolleri bir arada kullanıldığında Point to point internet protokolüne (PPTP) göre daha güvenlikli bir koruma oluşmaktadır. Layer 2 Tunneling Protocol, bazı güvenlik duvarlarını engellemesi ile bilinen UDP 500 portunu kullandığından dolayı bazen güvenlik duvarları ile sorunlar yaşayabilir.

Layer 2 Tunneling Protocol’ünün avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Özellikle IPsec ile birleşince Point to Point internet protokolünden daha güvenlidir. Fakat olumsuz yönleri de vardır. Örneğin, openVPN’den daha yavaştır. Bazı güvenlik duvarları tarafından engellenebilmektedir. Bazen de orta derecede bir güvenlik önlemi sağlamaktadır.

Layer 2 Tunneling Protocol Ne İşe Yarar? 

  1. Layer 2 Tunneling Protocol, kişisel verilerinizde üst düzey çevrim içi güvenlik sağlar. 
  2. Konum bilginizden bilgisayarınız hakkındaki tüm bilgilere kadar birçok bilgiyi koruma altına alarak olası dolandırıcılık gibi tehlikeleri en aza indirir. Ayrıca verilerinizi koruyarak bilgilerinizi kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesini önler.
  3. Maskelenmiş IP özelliği sayesinde şüpheli Wi-Fi ağları üzerinden başka kişilerin bilgilerinizi ele geçirmesini engeller. 
  4. Bulunduğunuz konumdan dışarı çıkarak başka ülkeye ait verilere ulaşabilirsiniz.
  5. Bazı dosyaları indirmenize kolaylık sağlar. Dosya indirimi sırasında hakkınızda kayıt tutulmasını engeller.
  6. Bulunduğunu bölge hedeflenerek gösterime giren reklamlara daha az maruz kalmanıza yardımcı olur. Bu sayede daha ihtiyacınız olan reklamlar kaşınıza çıkarak gereksiz reklamlardan kurtulmuş olursunuz.
  7. Coğrafi kısıtlamalarınızı kaldırarak başka web sitelerindeki bilgilere de ulaşabilirsiniz. 

Kaynak: https://turk.net/blog/layer-2-tunneling-protocol-nedir/rotocol Nedir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


İnsan hayatının tüm renklerini bir araya getirmeyi amaçlayan Hayata Dokunmalı, sizler için en güzel ve yararlı içerikler sunuyor. Siz de bize içerik önerebilir, hatta site yazarı olabilirsiniz. Bunun için bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.