Featured post

e-Devlet Nedir, Ne İşe Yarar?

e-Devlet, kamu yönetiminde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıdır. e-Devlet kavramının idari boyutu kamu kurum ve kuruluşları ve ye...

Municipal Wireless Networks Nedir?

Bilginin ve bilgiye ulaşmanın öneminin daha iyi anlaşıldığı günümüzde internet bağlantısı hem bireyler hem de kurumlar açısından büyük önem taşıyor. Gündelik olarak bireyler tarafından gerçekleştirilen işlemlerin yapılabilmesi için de internet bağlantısı olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Küresel bilgi toplumu içerisinde var olan bireylerin bir bölgede ya da şehirde internete bağlanabiliyor olması da ilgili bölge ya da şehrin erişim seviyesini yükseltiyor. 

Bir şehir ya da bölgenin diğerlerine kıyasla internet bağlantısı açısından kısıtlı olması ilgili bölgeye ya da şehre olan birey erişimini de düşürüyor. Bölge ve/veya şehir erişiminin yükseltilmesi amacıyla evrensel geniş bant süreci için belediyeler tarafından üretilen çözümler arasında Municipal Wireless Networks geliyor. Yabancı dilde Municipal Wireless Networks olarak isimlendirilen dilimize ise Belediye Kablosuz Ağı olarak çevrilen kavram tanım olarak, şehir ya da bölge çapında ikamet eden tüm bireylerin internet bağlantısına ulaşmalarını amaçlayan kablosuz bir ağ olarak ifade edilmektedir. 

Yerel yönetimlerce verilen hizmetlerden ve yapılan girişimlerden birisi olan Municipal Wireless Networks, ilgili bölgede ya da şehirdeki vatandaşların kablosuz ağ aracılığı ile evrensel düzeyde geniş bant internete bağlanmasını sağlıyor. Kablosuz ağ olarak da bilinen Municipal Wireless Networks, Wİ-Fİ yoluyla ilgili ağın belediyenin tamamına ve/veya bir bölümüne dağıtılması ile işlerlik kazanıyor. Böylece Municipal Wireless Networks, internet erişimi bulunan bölge ya da şehir çapındaki bireylerin hayatlarını kolaylaştırmada da etkin rol oynuyor. 

Municipal Wireless Networks Ne İşe Yarar?

Konumlandırıldığı şehir ya da bölge içerisinde aktif olarak kullanılabilen Municipal Wireless Networks, Wİ-Fİ aracılığıyla her noktadan bireylere erişim sağlıyor. Kablosuz ağ sayesinde bireyler güvenilir fiber internet hizmetine herhangi bir ek maliyete katlanmadan ulaşıyor. Uygulama alanı bulduğu şehir ve/veya bölgelerde vatandaşlar tarafından beğenilen girişimler arasında gösteriliyor.

Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

  1. Belediye Kablosuz Ağı olarak ifade edilen şehir ya da bölge çaplı girişimin birey ve kurum düzeyinde sağladığı avantajlar ve dezavantajlar bulunuyor. Municipal Wireless Networks’ün sağladığı avantajlar ise şöyle sıralanıyor: 
  2. İnternet erişimi olmayan ya da internet bağlantısı için gereken maddi imkana sahip olmayan bireylerin internete bağlanmalarını sağlıyor. 
  3. Ücretsiz olarak sunulan bir hizmet olan Municipal Wireless Networks, bireylere herhangi bir ek maliyet yüklemeden hayatını kolaylaştıracak internet hizmeti ile tanıştırıyor. 
  4. Belediyeler tarafından uygulanan girişim, vatandaşların hem güvenilir hem de kablosuz internete bağlanmalarını sağlıyor. 
  5. Kurum ve birey düzeyinde fayda sağlayan fayda bir diğer ifade ile avantajlarının yanı sıra dezavantajları da bulunuyor. Municipal Wireless Networks’ün dezavantajları ise şu şekilde listeleniyor: 
  6. Belediye Kablosuz Ağı olarak ifade edilen girişim, önceliği yüksek yerlere konumlandırılacağından dolayı her yerde internet bağlantısı sunmuyor. Çünkü ilgili girişin sürdürüldüğü ülkelerden bazıları finansman konusunda kısıtlı oluyor. 
  7. İnternet erişim hizmeti veren şirketlerin rekabet içerisinde olduğu göz önüne alındığında belediyelerin internet erişiminin yüksek olması işletmelerin kendi internet hizmetlerini geliştirmelerine neden olabilir. 


Kaynak: https://turk.net/blog/municipal-wireless-networks-nedir/

Li-Fi Teknolojisi Nedir?

Adını “Light Fidelity” kelimesinin kısaltımından alan kablosuz formdaki optik ağ teknolojisi, cihazların arasında kablosuz iletişimin sağlanması ve verinin iletimi için LED ampulleri kullanıyor. Diğer bir ifade ile, LED ışık dalgaları aracılığıyla kablosuz bir şekilde verilerin aktarılmasına olanak sağlayan bir optik ağ teknolojisi olarak ifade ediliyor. Kablosuz bağlantı türü olarak da bilinen Lİ-Fİ Teknolojisi, verilerin iletilmesi bir başka ifade ile veri aktarımı için gereken sinyal gönderimini LED’leri kullanarak gerçekleştiriyor. 

Veri aktarımı konusunda güvenli bir teknoloji olan Lİ-Fİ Teknolojisi, kısıtlı kapsama alanı özelliği ile de bilinmekte. Lİ-Fİ Teknolojisi verilerin aktarılması konusunda güvenilir olmasına ek olarak; kapsadığı alan itibariyle kısıtlı olması nedeniyle genellikle alternatif olarak kullanılıyor. RF ağı için tamamlayıcı şeklinde kullanılan Lİ-Fİ Teknolojisinin temeli 2011 yılında atılmıştır. İlgili teknolojiye olan ihtiyaç ise, diğer kablosuz bağlantı yöntemlerinin hem yavaş hızda kalması hem de yetersiz kapasitede olması nedeniyle ortaya çıkmıştır. 

Li-Fi Ne İşe Yarar?

Yukarıda tanımı ve özellikleri bulunan kablosuz optik ağ teknolojisi olarak da bilinen Lİ-Fİ teknolojisi, LED ışıklarını kullanarak verilerin iletilmesini sağlıyor. Çevre dostu ve sağlıklı olması nedeniyle de Wİ-Fİ kullanıcıları tarafından sıklıkla merak edilen konular arasında yer alıyor. Verilerin daha hızlı bir şekilde aktarılması, kullanıcı yoğunluğunun ve talebin artması nedeniyle Lİ-Fİ teknolojisi sıklıkla gündeme geliyor. 

İlerleyen zamanlarda yaygınlaşması beklenen Lİ-Fİ Teknolojisi ile beraber kullanıcıların yoğunluğunun azaltılması ve verilerin normalden daha hızlı aktarılması söz konusu. Radyo sinyalleri yerine ışık dalgaları yoluyla verilerin hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlarken güvenilir bağlantı sağlaması ile de Wİ-Fİ’yi geride bırakması öngörülüyor. “Hız ve kesintisiz bağlantı benim için önemli!” diyorsanız, Lİ-Fİ Teknolojisi ışık hızında bağlantısı sayesinde verilerinizi normale göre daha hızlı iletmenize yardımcı olacak. İnternet üzerinden film izlemeyi ve film indirmeyi sevenler için de Lİ-Fİ Teknolojisi kısa süre içerisinde büyük çaplı filmleri indirebilecekleri bağlantı teknolojisi olabileceği öne çıkıyor. 

Li-Fi Nasıl Çalışır ve Uygulama Alanları Nelerdir?

Kullanıcıların bir diğer merak ettiği konu ise Lİ-Fİ Teknolojisinin çalışma şekli ve uygulama alanları oluyor. Bilgisayarınızdan ya da tabletinizden veri iletimi sağlamak için LED ampullerden yayılan ışığı kullanan bir teknoloji olarak öne çıkıyor. LED ışıktan gelen sinyallerin alınması için alıcı bulunmasına karşın; ışıktan gelen sinyallerin LED ampullere geri gönderilmesi için ise verici mevcuttur. 

Bir ağ içerisine birden fazla ışık eklenebilen Lİ-Fİ Teknolojisi sayesinde kullanıcılar herhangi bir bağlantı kaybı yaşamadan ışıklar arasında geçiş yapıyor. Lİ-Fİ teknolojisinde verilerin aktarılmasını sağlayan LED ampullere yakın olmak da gerekmez. Doğrudan bir ampul altında olmaya gerek kalmadan bağlantı sağlanabiliyor.


Kaynak: https://turk.net/blog/li-fi-teknolojisi-nedir/

Cellular Network Nedir?

Cellular Network, bir hücresel ağ kullanılarak oluşturulmuş bir kablosuz ağ tipidir. Bu ağ kişisel bilgisayarlar ve diğer ağ cihazları arasında iletişim kurabilmek için radyo sinyali frekansı kullanılarak kurulan bir ağdır Her hücreye hizmet veren bir baz istasyonu bulunur. Bu hücresel ağlar, uç düğümlere giden ve gelen bağlantının kablosuz olduğu bir ağ sistemidir. 

Cellular Network Nasıl Çalışır?

Hücresel ağlara diğer bir adıyla mobil ağlar da diyebiliriz. Bu ağların en az birinin sabit bir konumu bulunmaktadır. Bu baz istasyonları ses, veri, içer gibi türleri kullanıcılar arasında transferinin yapılmasında rol oynamaktadır. Baz istasyonlarında oluşabilecek paraziti önlemek ve kullanıcılarına daha kaliteli bir hizmet sunabilmek için bağlı olduğu komşu hücrelerden farklı olarak bir frekans seti kullanmaktadır. Normal ağlara göre birçok avantajı vardır. Bunlardan birkaçı şöyledir:

  1. Yüksek kapasite sahiptir.
  2. Daha az güç harcar.
  3. Normal ağlara göre daha iyi kapsama alanları vardır.

Bir akıllı cihaz seçimi yapılırken dikkat edilen noktalardan bir tanesi de cihazda Cellular Network olup olmadığıdır. Nasıl Wi-Fi bağlantısını olup olmadığından emin olmak istiyor isek bu bağlantıdan da emin olmalıyız. Hücresel ağ olarak adlandırdığımız Cellular Network bulunan cihazlara SIM kartı takarak telefonlardaki gibi bir kullanım sağlayabilirsiniz. Hattınıza tanımlı paketleri kullanabilirsiniz. Örneğin, Cellular Network bağlantısı olan bir Ipad aldığınızı varsayalım. Bu cihaza SIM kartınızı takarak arama yapabilir, mesaj gönderebilir ya paket içeriğinde bulunan internet miktarını kullanabilirsiniz. 

Cellular Network Ne İşe Yarar? 

Son zamanlarda birçok farklı amaçla Ipad kullanımında artış olmaktadır. Bir Ipad alırken de dikkat edilen hususlardan bir tanesi Cellular Network bağlantısının olup olmadığıdır. Cellular Network bağlantısının bulunduğu Ipad’ler aslında mobil telefon görevi görmektedir. Bu sayede Ipad’lerinden arama yapabilirler. Bu bağlantı kullanıcılara birçok kolaylık sağlamaktadır. Bu özelliğin bulunmadığı cihazlar internete bağlanabilmek için farklı yöntemler kullanırlar. Wi-Fi bağlantısı ya da farklı servis sağlayıcıları ile internet bağlantısını yapabilirler. Fakat Wi-Fi bağlantısının olmadığı durumlarda kullanıcılar zor durumda kalabilir. Eğer Cellular Network bağlantısı olursa kendi hatlarını bu cihaza takarak hat üzerinde tanımlı internet haklarını kullanabilirler. 

Cellular Network Özellikleri

  1. Cellular Network ağının özelliklerini bilmek kullanım amacını bilmek kadar önemlidir. Bu ağın kullanıcıların işlerini kolaylaştıracak birtakım özellikleri vardır. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz.
  2. Cellular Network’un hücresel ağların bir araya gelerek oluştuğunu biliyoruz. Hücrelerin bir araya gelerek oluşturduğu bu ağ oldukça geniş bir alana yayılır. Çok geniş bir coğrafi alanda radyo kapsama alanı sağlamaktadır.
  3. Baz istasyonları aracılığı ile birden fazla cihazı birbirine bağlayabilir. Örneğin, cep telefonları, çağrı cihazları, tabletler, diz üstü bilgisayarlar ve diğer cihazlar gibi taşınabilir cihazlar ile sabit cihazlar arasında bağ kurularak iletişimin devam etmesini sağlayabilirler.
  4. Genel ve özel ağlara ait tüm özellikleri ve işlevleri kullanabilme özelliğine sahiptirler. Bundan dolayı oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptirler.
  5. Diğer cihazlara oranla daha yüksek kapasitelere sahiptirler. Bunun sebebi hücresel ağın tek bir büyük veriden oluşmamasıdır. Farklı frekanslara sahip hücrelerden oluştukları için daha fazla kapasiteye sahiptirler.
  6. Birden fazla hücresel ağ ile oluştuklarından çok geniş bir kapsama alanına sahiptirler.
  7. Diğer ağ sinyallerinden oluşan parazitleri en aza indirgeyerek daha kaliteli bir kullanım sunmaktadırlar.
  8. Mobil ağlar hücre kulelerine daha yakın olduğu için tek bir verici ya da uyduya oranla daha az güç kullanırlar.


Kaynak: https://turk.net/blog/cellular-network-nedir/

DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü) Nedir?

Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü olarak da bilinen DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol, IP adreslerinin bir ağ içerisindeki dağıtımı için otomatik ve merkezi bir yönetim sağlar. Ayrıca cihazdaki ağ geçidini, alt ağ maskesini ve DNS sunucusu bilgilerini yapılandırmak için de tercih edilir. 

DHCP Neler Sağlar?

Herhangi bir cihazla bir bilgisayar veya bir ağa bağlandığınızda cihazınızı o ağda iletişim kurmak için uygun şekilde yapılandırılmalısınız. DHCP, bu yapılandırmayı otomatik bir şekilde gerçekleştirmeye olanak tanımaktadır. Bu sayede de;

  1. Bilgisayarlar, 
  2. Akıllı telefonlar,
  3. Oyun konsolları gibi cihazlarda sıklıkla kullanılmaktadır. DHCP’yi bir ağa bağlanan her cihazda görmenin mümkün olduğunu söyleyebiliriz. 

DHCP’nin otomatik atadığı IP adreslerinin dinamik olması nedeniyle, elle atanan statik IP adreslerinin aksine iki cihazın birden aynı IP’ye sahip olması düşük bir olasılıktır. DHCP kullanmak, bir ağı yönetmeyi kolaylaştırır. Yönetim açısından bakarsak, ağdaki her cihaz, varsayılan ağ ayarlarından başka bir şeye gerek duymadan özgün bir IP adresi alabilir. Zira bu ağın ayarları, protokol sayesinde otomatik olarak bir adres almak üzere ayarlanmıştır. Bunun alternatifinin ağdaki her cihaza elle adres atamak olduğunu düşünürsek DHCP’nin farkını daha iyi görebiliriz.

Bu cihazlar IP adreslerini otomatik bir şekilde alabilmeleri sebebiyle bir ağdan diğerine kolaylıkla geçebilir ve her seferinde otomatik bir IP adresi almaları mümkündür. Bu da özellikle mobil cihazlarla yaptığınız ağ bağlantılarında yardımcı olur.

DHCP Kavramları

  1. DHCP sunucusu: DHCP hizmetiyle çalışan herhangi bir bilgisayar, DHCP Sunucusu olarak bilinir.
  2. DHCP istemcisi: DHCP ayarlarının etkinleştirildiği herhangi bir bilgisayar, DHCP İstemcisi cihaz olarak bilinir.
  3. Kapsam: Bir DHCP sunucusunun DHCP istemcilerine kiralayabileceği bir dizi IP adresidir. 
  4. Süper kapsam: Aynı fiziksel alt ağ üzerinde birden çok mantıksal IP alt ağını desteklemek için kullanılan bir yönetimsel kapsam grubu. Süper kapsamlar, üye kapsamların bir listesini içerir.
  5. Kiralama: DHCP sunucusu tarafından belirlenen bir süre için bir istemci bilgisayar, dinamik olarak atanmış bir IP adresi kiralayabilir. Kira süresi, kiralamanın ne zaman sona ereceğini ve istemci cihazın DHCP sunucusundan kiralayarak kullandığı IP’yi ne sıklıkla yenilemesi gerektiğini belirler.
  6. Dışlama aralığı: Bu aralıkta listelenen herhangi bir IP adresi, DHCP sunucusu tarafından herhangi bir DHCP istemcisine sunulmaz.
  7. Rezervasyon: DHCP sunucusundan istemciye kalıcı bir adres kiralama ataması oluşturur. Rezervasyonlar, alt ağdaki donanım aygıtlarının sürekli  aynı IP adresini kullanabilmesine zemin hazırlar. 

DHCP Nasıl Çalışır?

Bir DHCP sunucusu, benzersiz IP adresleri vermesine ek olarak diğer ağ bilgilerini otomatik bir şekilde yapılandırır. Evler ve küçük işletmeler için DHCP sunucusu görevini yönlendirici (router) üstlenir. Büyük ağlardan bahsettiğimizde ise tek bir bilgisayarın bu rolü alacağını söyleyebiliriz. 

Bu protokolün çalışması için gerekenler şu şekilde listelenebilir; 

  1. Cihaz (istemci), 
  2. Ana bilgisayar,
  3. IP adresi. 

Ana bilgisayar, ağ üzerinde iletişim kurabilmesi amacıyla uygun bir IP adresi atar. Bir cihazı açıp DHCP sunucusu olan bir ağa bağladığınızda, sunucuya “DHCPDISCOVER” diye kodlanmış bir istek gönderilmesini sağlamış olursunuz. DISCOVER, DHCP sunucusuna ulaşır. Bu aşamadan sonra sunucu, istemci cihazın kullanabileceği bir IP adresini tutar. Daha sonra bu adresi bir “DHCPOFFER” paketi aracılığıyla istemciye ulaştırır.

Seçilen IP adresi teklif edildikten sonra istemci cihaz, DHCP sunucusuna bir “DHCPREQUEST” paketi ile yanıt vererek bu IP’yi kabul eder. Ardından sunucu, cihazın belirli bir IP adresine sahip olduğunu doğrulamak ve yeni bir adres almadan önce cihazın mevcut adresi kullanabileceği süreyi belirlemek için bir “ACK” gönderir.

Peki olur da bu IP adresinin uygun olmadığı anlaşılırsa ne oluyor? 

Böyle bir durumda sunucu, istemci cihazın teklif edilmiş IP adresine sahip olamayacağına karar verir ve ona bir “NACK” gönderir. Kısaca DHCP, dinamik IP adresleri atama işlemini otomatize ederek birçok istemcinin bir ağ bağlantısında sağlıklı bir iletişim kurabilmesini kolaylaştırır diyebiliriz. 


Kaynak: https://turk.net/blog/dhcp-dinamik-ana-bilgisayar-yapilandirma-protokolu-nedir/

Layer 2 Tunneling Protocol Nedir?

Layer 2 Tunneling Protocol, kısaca VPN ile gösterilmektedir. Bu protokol kendi içinde hiçbir gizlilik ya da şifre içermez. Şifreleme yerine tunnel yapısı sayesinde bilgi transferini sağlayan bir şifreleme protokolünden faydalanır. Layer 2 Tunneling protokolü kendi başına bir güçlü ve güvenli şifreleme sağlayamadığından kimlik doğrulama yapılamaz. Bu nedenle kimlik doğrulaması yapabilmesi için IPsec diye adlandırılan başka bir protokol Layer 2 Tunneling ile bir arada kullanılır. 

IPsec protokolü internet protokol güvenliği anlamına gelmektedir. IPsec bir iletişim esnasında uçtan uca güvenlik koruması ile koruma sağlayan bir protokoldür. IPsec protokolü internet katmanındaki birçok uygulamada kullanılır. Ipsec ve Layer 2 Tunneling protokolleri bir arada kullanıldığında Point to point internet protokolüne (PPTP) göre daha güvenlikli bir koruma oluşmaktadır. Layer 2 Tunneling Protocol, bazı güvenlik duvarlarını engellemesi ile bilinen UDP 500 portunu kullandığından dolayı bazen güvenlik duvarları ile sorunlar yaşayabilir.

Layer 2 Tunneling Protocol’ünün avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Özellikle IPsec ile birleşince Point to Point internet protokolünden daha güvenlidir. Fakat olumsuz yönleri de vardır. Örneğin, openVPN’den daha yavaştır. Bazı güvenlik duvarları tarafından engellenebilmektedir. Bazen de orta derecede bir güvenlik önlemi sağlamaktadır.

Layer 2 Tunneling Protocol Ne İşe Yarar? 

  1. Layer 2 Tunneling Protocol, kişisel verilerinizde üst düzey çevrim içi güvenlik sağlar. 
  2. Konum bilginizden bilgisayarınız hakkındaki tüm bilgilere kadar birçok bilgiyi koruma altına alarak olası dolandırıcılık gibi tehlikeleri en aza indirir. Ayrıca verilerinizi koruyarak bilgilerinizi kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilmesini önler.
  3. Maskelenmiş IP özelliği sayesinde şüpheli Wi-Fi ağları üzerinden başka kişilerin bilgilerinizi ele geçirmesini engeller. 
  4. Bulunduğunuz konumdan dışarı çıkarak başka ülkeye ait verilere ulaşabilirsiniz.
  5. Bazı dosyaları indirmenize kolaylık sağlar. Dosya indirimi sırasında hakkınızda kayıt tutulmasını engeller.
  6. Bulunduğunu bölge hedeflenerek gösterime giren reklamlara daha az maruz kalmanıza yardımcı olur. Bu sayede daha ihtiyacınız olan reklamlar kaşınıza çıkarak gereksiz reklamlardan kurtulmuş olursunuz.
  7. Coğrafi kısıtlamalarınızı kaldırarak başka web sitelerindeki bilgilere de ulaşabilirsiniz. 

Kaynak: https://turk.net/blog/layer-2-tunneling-protocol-nedir/rotocol Nedir?

FDDI (Fiber Distributed Data Interface) Nedir?

Fiber Dağıtımlı Veri Arayüzü olarak bilinen FDDI (Fiber Distributed Data Interface), bir yerel alan ağında (LAN) fiber optik bağlantıları kullanan ve menzili 200 kilometreye kadar uzayabilen bir ağ standardıdır. FDDI protokolünün yapısı ve düzeni, token ring protokolüne dayanmaktadır. 

Bir FDDI’ın LAN üzerinde binlerce kullanıcıyı destekleyebilir. Ayrıca FDDI’ı geniş alan ağları (WAN) veya kampüs alan ağları (CAN) için kurulan omurgalarda sıklıkla tercih edilebilir. 

FDDI (Fiber Distributed Data Interface) Ne İşe Yarar?

1980’lerin sonlarında geliştirilen FDDI protokolü, büyük kampüs alan ağları (CAN) ve metropol alan ağları için iyi bir seçenekti. 100 Mbps’lik nispeten yüksek diyebileceğimiz hızı, standart Ethernet için öngörülen 10 Mbps’den çok daha iyiydi. Ayrıca FDDI’yı tek bir sunucu odasına bağlayıp diğer sunucuları da buraya bağlayarak ortak bir omurga oluşturabiliyordunuz.

FDDI-II ise ses ve video sinyallerinin de işlenebilmesi için bir ağa devre anahtarlamalı hizmet sağlama yeteneği ekleyen geliştirilmiş bir FDDI sürümüydü. FDDI ağlarının, kiralık fiber optik hatlar olarak sunulan geliştirilme aşamasındaki Senkron Optik Ağlara bağlanması içinse çalışmaların devam ettiğini biliyoruz.

FDDI protokolünün avantajlarını 200 kilometreye kadar ve net zamanlanmış olarak veri aktarımı sağlayabilmesi olarak özetleyebiliriz. Öte yandan eski bir protokol yapısı kullanması, fazla maliyet gerektiren ekipmanları ve yeni protokollere göre yavaş kalması gibi dezavantajlarını saymak gerekir.

FDDI (Fiber Distributed Data Interface) Özellikleri

Bir FDDI ağı iki token halkası içerir: Bir adet birincil halka ve olası sorunlara karşı yedek olarak kullanılan ikincil bir halka. Birincil halka saniyede 100 megabite (Mbps) kadar kapasite sunarken, ikincil halka da veri taşımak için kullanılabilir ve kapasiteyi 200 Mbps’ye değin yükseltir. 

Bir halka saat yönünde, diğeri ise saat yönünün tersine çalışacaktır. Tekli bir halka maksimum mesafeyi 200 kilometreye kadar uzatabilir; çift yapıda bir halkaysa 100 km’ye kadar uzayabilir. Her halükarda binlerce cihazı tek bir FDDI ağına bağlayabilirsiniz.

FDDI, zamanında devrim yaratan, çoklu zamanlanmış bağlantılarla uzak mesafelere aksamadan hizmet sunabilen bir protokoldür. Hala da kampüs ağlarında ve bazı geniş ortak alan ağlarında karşımıza çıkıyor ama protokoller ve bağlantı teknolojileri gelişip ucuzladıkça yerini daha yeni alternatiflere bırakıyor. 


Kaynak: https://turk.net/blog/fddi-fiber-distributed-data-interface-nedir/

Kurumsal İnternet Nedir?

Kurumsal internet, firmaların isimlerine kaydedilen sabit IPV4 ve IPV6 adreslerine sahip olunmasını sağlar. Bu sistem ile bireysel kullanıcılar yerine kurumsal müşteriler ön planda tutulur. Sunulan hizmetler de buna uygun bir şekilde tasarlanır ve bu şekilde oluşturulan bir
bilgi depolama havuzu söz konusudur. Şirketlerin yararlanabilecekleri hizmetler de bu havuz üzerinden sağlanır. 

Kurumsal internet ise genellikle faydalanılabilecek servislerin içinde gizlidir. K
urumsal internet kurulumu yapıldıktan sonra xDSL ve G.SHDSL gibi servisler de kullanılabilir. Bu şekilde şirket adına tahsis edilen fiber optik kablolar sayesinde internete oldukça kolay ve kaliteli bir şekilde erişim sağlanabilir. Tüm bunlar ile kurumlar içindeki internet kullanımlarında oldukça akıcı deneyimler oluşturulur. 

Taahhütsüz Kurumsal İnternet Nedir? 

Kurumsal internet hem ölçeklenebilir hem de yedeklenebilir hizmetleri ile oldukça faydalı bir erişim güvenliği sağlıyor. Kurumlar en uygun ve en erişilebilir kurumsal internet hizmetlerinden hızlı bir şekilde faydalanabilir ve bunun yanında yedekleme olanakları ile veri güvenlikleri için önlem alabilirler. 

Yedekleme hizmeti veri akışını ve depolanan verilerin güvenliğini yüksek oranda sağlar. Aynı zamanda bu hizmet olası tehlike durumlarında hızlı bir şekilde devreye girerek tehlikelere karşı oldukça hızlı biçimde önlem alınmasını sağlar. Temel olarak kayıpların önüne geçmek için çalışan bu hizmet aynı zamanda kaybedilen ve silinen verilerin de tekrar geri yüklenmesini sağlıyor. 

Kurumsal İnternetin Sunduğu Avantajlar 

Kurumsal internet genel olarak kurum içerisinde çok kişi tarafından yoğun kullanıma maruz kalacağı için güçlü ve kaliteli olmak zorundadır. Bu sebeple en büyük avantajlardan biri kurumsal internetlerde metro ethernet kullanılmasıdır. Bunun yanında birçok kurumsal internet paylaşımsız ve kesintisiz olarak kurumlarda yer almaktadır. >

BGP (Border Gateway Protocol) Nedir?

Sınır Ağ Geçidi Protokolü olarak bilinen Border Gateway Protocol (BGP), veri paketlerini internette yönlendirmeye yarar. Verilerin nereye gönderileceğini tanımlamaktan ve aktarımda izleyeceği en iyi rotayı bulmaktan sorumlu bir yönlendirme protokolüdür. İnternet, otonom sistemler (Autonomous System-AS) adı verilen birbirine bağlı birçok farklı ağdan oluşur. Border Gateway Protocol, veri yönlendirme bilgilerini sürekli birbirlerine takaslayarak bu büyük ağların birbirleriyle iletişim kurmasına yardımcı olur.

BGP (Border Gateway Protocol) Ne işe Yarar?

Border Gateway Protocol hızlı veri yönlendirmesi sağlar. Bu veriler farklı bir şehre, eyalete, ülkeye ve hatta kıtaya gönderiliyor olsa bile BGP işlevini sürdürmeye devam eder. Örneğin posta sistemi, zarflara yazılmış posta adreslerindeki bilgileri kullanarak fiziksel mektupların ve paketlerin hızlı ve verimli bir şekilde istenen konuma ulaşmasını sağlar. Benzer şekilde BGP de verileri IP adreslerindeki bilgilere göre yönlendirir.

Tıpkı posta kodları gibi BGP de otonom sistem numaraları (ASN) adı verilen adres benzeri tanımlayıcılara dayanır. Bunlar, her otonom sistemde (AS) özgündür ve her bir veri paketinin varması hedeflenen adresi belirlemeye yardımcı olur.

BGP (Border Gateway Protocol) Özellikleri

  1. BGP ayrıca yeni saptanan yollara ve rota hatalarına yanıt vererek ağ istikrarının garanti altına alınmasına da yardımcı olur. 
  2. BGP, mevcut yollara dayanarak yönlendirme hakkında otomatik kararlar verebiliyor.
  3. Bu yol, birden çok otonom sistemden geçmeyi içerebilir. Hatta birden fazla rota mümkün olduğunda bile BGP devreye girer ve veriyi yönlendirmeden önce geçerli durumdaki en iyi rotayı seçer. 
  4. BGP, her hizmeti tanımlamak için ASN’leri kullanır ve ağdaki AS yolları için bir yönlendirme protokolü olarak çalışır. Tüm bu süreç, BGP sisteminin omurgası olan BGP yönlendirme tablolarına dayanır. Her yönlendiricinin yönlendirme tablosu, belirli ağ hedeflerine giden çeşitli mevcut yollar hakkında bilgilerin yanı sıra, rotayla ilgili ölçümleri de depolar.
  5. Dahili ağ üzerinden aynı AS içindeki iki komşu cihaz veya ağ veri paylaştığında, BGP’yi dahili yönlendiriciler yönetir. 
  6. BGP, fiziksel adreslerdeki gibi AS numaralarını ve bunların işlediği yönlendirme tablolarını kullanarak bir veriyi en kısa ve garanti yoldan hedef IP adresine ulaştırır. 


Kaynak: https://turk.net/blog/bgp-border-gateway-protocol-nedir/

ADSL ile Fiber İnternet Arasındaki Farklar

ADSL Nedir?

ADSL, dünyada en yaygın olarak kullanılan altyapı türüdür. Telefon kabloları olarak da bilinen bakır kablolar sayesinde evlere ulaştırılan bu altyapı hız istenilen düzeyde değildir. İlk altyapı türlerinden biri olduğu için en yaygın internete erişim yollarından biridir.

Genelde 24 Mbps’ye kadar hızları destekleyen ADSL altyapısı, pratikte çoğunlukla bu hızlara da ulaşamaz. Çünkü ana makinadan uzaklaştıkça sinyal seviyesi düşer. Bu da hızda sorunlar ortaya çıkartır. Bu sebeple tüm altyapılar arasında en düşük hız değerlerine sahip altyapı türüdür. Ayrıca ADSL altyapılarda kullanıcılar çok fazla kopma, dalgalanma sorunları da yaşarlar. Özellikle son dönemlerde hem cihaz hem de kullanıcı sayısının çoğalması ile yoğunluk çok arttı. Bunu kaldıramayan eski altyapılarda da sorunlar meydana gelebiliyor.

Fiber İnternet Nedir?

Fiber internet günümüzde en modern internet altyapısıdır. Özellikle gelişmiş ülkelerde çok yaygın bir şekilde bulunan bu altyapı hız konusunda diğer altyapılara göre daha hızlıdır. Fiber altyapılar her geçen gün daha da gelişmeye devam ediyor. Bu sayede kullanıcılar yüksek hızlara daha stabil bir şekilde ulaşıyorlar.

Fiber internet, bakır kablo ile değil kendine özel cam kablolar ile sağlanır. İletim hızı daha yüksek olan bu kablolar daha yüksek hızlara ulaşılmasını sağlar. Bu sayede hız kaybı yaşanmasını da minimuma indirir.

Altın Alıp Satma ile Para Kazanma

Türk Dil Kurumunun güncel sözlüğüne göre altının tanımı şöyledir: Atom sayısı 79, atom ağırlığı 196,9 olan, 1064 °C'de eriyen, kolay işlenen, yüksek değerli, paslanmaz element, zer.

Vikipedi’deki tanıma göre ise: Altın, Au sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir.

Altının dünyada az bulunan bir element olması nedeniyle tarih boyunca önem verilen bir element olmuştur. Savaşlarda ganimet olma özelliğine sahip olan altın, en değerli metaldir.

Altında Ayar Ne Anlama Gelir?

Altın’da ayar altının doğada saf olma derecesini göstermek için kullanılır. Ancak uluslararası piyasalarda ayar yerine kırat kelimesi kullanılır. Kırat kelimesi hem altında hem de diğer kıymetli taşların değerinin ölçümünde kullanılır.

%100 saf altın 24 ayardır ve yaklaşık 995 milyemdir(miligramdır). Ancak, saf haliyle altın takılarda kullanılamayacak kadar yumuşak olduğundan aşınmaya dayanıklılığını artırmak için altın diğer metallerle alaşımlıdır. Altın; 22 ayar (% 91.7 altın), 18 ayar (% 75 altın), 14 ayar (% 58,3 altın), 12 ayar (% 50 altın),10 ayar (% 41.7 altın) gibi çeşitli karatlarda bulunur.

Türkiye'de satılan altın, ağırlıklı olarak 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından imal edilir. Altının içerisine eklenen metal arttıkça altın ayarı da düşer. Aldığınız altının ayarından şüphe ediyorsanız analize göndermeniz gerekir. Bu da ücretli olabilir.

24 ayar bir altının 24’te 6’sı gümüşten oluşuyorsa o altına 18 ayar denir. Bu da onun değerinin, saf olma durumuna bağlı olarak, düşmesine neden olur.

Altının ayar değerleri 24, 22, 21, 19, 18, 14, 10, 9 ve 8 ayar olarak değiştir.

Altının Değeri

Altının değerli bir metal olması ona verilen değerin de standart olmasını gerektirir. Aksi durumda her satıcı kendine göre bir değer verir. Bugün altına verilen değer, merkezi olarak belirlenmektedir. Bu da fiyat istikrarı için çok önemlidir.

Altın Alıp Satma

Eğer altın ticareti yapma niyetindeyseniz piyasa koşullarından haberdar olmanız gerekmektedir. Aksi durumda zarara girmeniz çok muhtemeldir.

Alış fiyatı her zaman satış fiyatından azdır. Bu yüzden yüksek fiyattan aldığın bir ürünün fiyatı daha da artması gerekiyor ki kâr elde edebilesiniz. 

Piyasanın istikrar olmadığı bir zamanda altın almak iyi bir fikir değildir. Özellikle elinde az bir miktar parası olan bir kişinin para kazanma amacıyla parasını altına yatırması çok ciddi zarara neden olabilir. Çünkü bugün alınan altının pahalılaşmasını beklemeniz gerekir. Bu bir gün olabildiği gibi bir yıl da olabilir. Bir hafta veya bir ay gibi bir hedef koymayın. Eğer kısa vadede para size lazım olacaksa bu işe dokunmadığınız birikimlerinizle yapmanız en mantıklısı olacaktır.

Kimden Altın Alınmalı?

Kimden alma konusu size kalmıştır. Çünkü çok cüzi de olsa fiyat farkları oluşmaktadır. Bu yüzden en uygun fiyattan veren banka veya kişilerden almanız yararınıza olacaktır. Bu da alım öncesi iyi bir fiyat araştırması gerektirir.

Kâr Nasıl Elde Edilir?

Örneğin 8 ayarlık altının gram alışı 17,5TL ve satışı 17,9 olsun. 10 gramını almak için 179TL harcadınız. Alışın 17,9TL’nin üzerine çıkmasını beklemeniz gerekir. Yoksa kâr elde edemezsiniz. Eğer acil paraya ihtiyacınız olursa ve aldığınız altını bozarsanız o anki kur fiyatından zarara girebilirsiniz. Bu yüzden kısa vadede ihtiyaç duyulmayan para ile almanız en mantıklısı olacaktır. 

Dikkat!

Bu bilgiler tamamen bilgi amaçlı olarak verilmiştir. Kesinlikle yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.


 

Kullanım Sözleşmesi

İşbu sözleşme Hayata Dokunmalı sitesi ile kullanıcı arasında, Hayata Dokunmalı web sitesinde sunulan tüm hizmetlerden yararlanmasına ilişkin koşulların belirlenmesi için akdedilmiştir.

Kullanım Koşulları

Hayata Dokunmalı web sitemizi ziyaret etmeden önce işbu kullanım koşulları sözleşmesini dikkatlice okuyunuz. Siteye erişiminiz tamamen bu sözleşmeyi kabulünüze ve bu sözleşme ile belirlenen şartlara uymanıza bağlıdır. Şayet bu sözleşmede yazan herhangi bir koşulu kabul etmiyorsanız, lütfen siteye erişiminizi sonlandırınız. Siteye erişiminizi sürdürdüğünüz takdirde, koşulsuz ve kısıtlamasız olarak, işbu sözleşme metninin tamamını kabul ettiğinizin, tarafımızca varsayılacağını unutmayınız.

Hayata Dokunmalı web sitesine  bundan sonra "Site" olarak anılacaktır. İşbu siteye ilişkin Kullanım Koşulları, yayınlanmakla yürürlüğe girer. Değişiklik yapma hakkı, tek taraflı olarak Site'ye aittir ve Site üzerinden güncel olarak paylaşılacak olan bu değişiklikleri, tüm kullanıcılar baştan kabul etmiş sayılır.

Kullanıcılar

Hayata Dokunmalı, kullanıcılarına kolay bir erişim sağlamak için durmadan çalışmaktadır. Kullanıcılar, isteklerini, şikayetlerini Hayata Dokunmalı sitesine iletebilirler. Hayata Dokunmalı sitesi, bu istek ve şikayetleri inceler ve gerekli gördüğü kadarıyla gerekli işlemleri yapar.

Yazar 

Hayata Dokunmalı sitesinde yazar olmak siteye kullanıcılar, bir makale örneğiyle moed.software@gmail.com adresine e-posta gönderebilirler. Gerekli inceleme sağlandıktan sonra uygun görülen yazarlık taleplerine yazarlık teklifi gönderilir. Kullanıcı gerekli işlemleri yaparak takma bir isimle yazar olarak paylaşımlarda bulunabilirler. 

Paylaşımlar, hukuka ve site kullanım sözleşmesine uygun olmalıdır. Uygun olmayan paylaşımların tüm sorumluluğunu yazar bizzat kabul etmiş sayılır. Uygun olmayan paylaşımlarda bulunan yazarların hesaba ulaşması kısıtlanabilir; hatta üyelisi sonlanabilir.

Gizlilik

Gizlilik, ayrı bir sayfada, kişisel verilerinizin tarafımızca işlenmesinin esaslarını düzenlemek üzere mevcuttur. Site'yi kullandığınız takdirde, bu verilerin işlenmesinin gizlilik politikasına uygun olarak gerçekleştiğini kabul etmiş sayılırsınız.

Hizmet Kapsamı

Hayata Dokunmalı olarak, sunacağımız hizmetlerin kapsamını ve niteliğini, yasalar çerçevesinde belirlemekte tamamen serbest olup; hizmetlere ilişkin yapacağımız değişiklikler, Site'de yayınlanmakla yürürlüğe girmiş sayılacaktır.

Telif Hakları

Site'de yayınlanan tüm metin, video, grafikler, logolar, resimler, ses dosyaların sahibi (bundan böyle ve daha sonra "içerik" olarak anılacaktır) Hayata Dokunmalı ve varsa yararlandığı içerik kadar diğer web siteleridir. 

Genel Hükümler

Kullanıcıların tamamı, Site'yi yalnızca hukuka uygun ve şahsi amaçlarla kullanacaklarını ve üçüncü kişinin haklarına tecavüz teşkil edecek nitelikteki herhangi bir faaliyette bulunmayacağını taahhüt eder. Site dahilinde yaptıkları işlem ve eylemlerindeki, hukuki ve cezai sorumlulukları kendilerine aittir. İşbu iş ve eylemler sebebiyle, üçüncü kişilerin uğradıkları veya uğrayabilecekleri zararlardan dolayı Site'nin doğrudan ve/veya dolaylı hiçbir sorumluluğu yoktur.

Site'de mevcut bilgilerin doğruluk ve güncelliğini sağlamak için gerekli çalışmaları yapmaktayız. Lakin gösterdiğimiz çabaya rağmen, birtakım farklılıklar olabilir. Bu sebeple, site içerisinde yer alan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği ile ilgili tarafımızca açık veya gizli herhangi bir garanti verilmemekte, hiçbir taahhütte bulunulmamaktadır.

Site'de üçüncü şahıslar tarafından işletilen ve içerikleri tarafımızca bilinmeyen diğer web sitelerine, uygulamalara ve platformlara köprüler (hyperlink) bulunabilir. Site, işlevsellik yalnızca bu sitelere ulaşımı sağlamakta olup, içerikleri ile ilgili hiçbir sorumluluk kabul etmemekteyiz.

Site'de virüse bulaşmış hiçbir veriyi bulundurmuyoruz. Ancak bu virüslerin tamamen bulunmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle veri indirirken, virüslere karşı gerekli önlemi almak, kullanıcıların sorumluluğundadır. 

Site'de sunulan hizmetlerde kusur veya hata olmayacağına ya da kesintisiz hizmet verileceğine dair garanti vermemekteyiz. Sitenin hizmetlerine veya herhangi bir bölümüne olan erişimi önceden bildirmeksizin herhangi bir zamanda sonlandırabiliriz.

Sorumluluğun Sınırlandırılması

Site'nin kullanımından doğan zararlara ilişkin sorumluluğumuz, kast ve ağır ihmal ile sınırlıdır. Sözleşmenin ihlalinden doğan zararlarda, talep edilebilecek toplam tazminat, öngörülebilir hasarlar ile sınırlıdır. Yukarıda bahsedilen sorumluluk sınırlamaları aynı zamanda insan hayatına, bedeni yaralanmaya veya bir kişinin sağlığına gelebilecek zararlar durumunda geçerli değildir. Hukuken mücbir sebep sayılan tüm durumlarda, gecikme, ifa etmeme veya temerrütten dolayı, herhangi bir tazminat yükümlülüğümüz doğmayacaktır.

Uyuşmazlık Çözümü: İşbu Sözleşme'nin uygulanmasından veya yorumlanmasından doğacak her türlü uyuşmazlığın çözümünde, Türkiye Cumhuriyeti yasaları uygulanır; Şanlıurfa Adliyesi Mahkemeleri ve İcra Daireleri yetkilidir.

Gizlilik Politikası

Hayata Dokunmalı sitesi olarak 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nda tanımlı veri sorumlusu sıfatıyla ziyaretçi verilerinin güvenliğini ön planda tutuyoruz. İşbu Aydınlatma Metninde yapacağımız bilgilendirmeler vasıtasıyla size konu çerçevesinde aydınlatmayı amaçlıyoruz:

Kişisel Verilerinizin İşlenmesi

Kişisel verileriniz 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (Kısaca “Kanun” olarak anılacaktır) ve Kanun’a bağlı sair ikincil düzenlemelere ve Kurum kararlarına uygun olarak aşağıda belirtilen amaçlar ve hukuki sebepler çerçevesinde işlenmektedir:

Takipçi İşlemleri: Sitemizi takip eden takipçilerimizin hiçbir verisini işlemiyor ve başka kişilerle de paylaşmıyoruz. 

Site Yazarı İşlemleri: Site yazarı olmak isteyen kullanıcılar, sadece e-posta adresleri ve takma isimleri yazar olarak kaldıkları süre boyunca işlenmektedir. 

İletişim: İletişime geçen site yazarı, ziyaretçi vs. hiçbir, Hayata Dokunmalı ile olan, yazışması 3. kişilerle paylaşılmamaktadır. Gerekli olduğu sürece yazışmalar e-posta sunucuları vari tabanlarında saklı tutulur. Bunun amacı, gerekli olduğunda tekrar iletişime geçilmesidir.

Çerez (Cookie) Kullanımı: Hayata Dokunmalı sitesi olarak çerez kullanmamaktayız. Sunucuların çerez kullanması halinde hiçbir şekilde Hayata Dokunmalı ile bir ilgisi yoktur. Çerezleri kabul etmeniz halinde sunucuların verilerinizi işleme izni vermiş olursunuz.

Hukuki Yükümlülükler: Herhangi bir mevzuat hükmünün gerektirmesi halinde saklanan veriler işlenebilir, aktarılabilir ve ilgili mevzuatta öngörülen ya da amaç için gerekli olan süre boyunca saklanabilir.

Uyuşmazlıkların Çözümü: İleride ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklarda hukuka uygun işlemler gerçekleştirdiğini ve yasal yükümlülüklerini yerine getirdiğini ispatlamak ve uyuşmazlıkların çözümünü sağlamak amacıyla kişisel verilerinizi işleyebilir, ilgili yasal merciler ile paylaşabilir.

Hizmetlerin İyileştirilmesi ve Müşteri Memnuniyeti: Kişisel verileriniz, Hayata Dokunmalı sitesini iyileştirmek amacıyla analitik çalışmaların yürütülmesi, talep, şikâyet ve önerilerinizin değerlendirilerek müşteri memnuniyetini ve hizmet kalitesini artırmaya yönelik aksiyonlar alınması amaçlarıyla işlenmektedir.

Pazarlama/Reklam: Hayata Dokunmalı sitesi reklam amaçlı hiçbir verinizi paylaşmamaktadır. Ancak reklam veren platformlara açık rıza vermeniz halinde trafik bilgileriniz reklam veren platform tarafından işlenebilmektedir. 

Kişisel Verilerinizin İşlenmesinin Hukuki Sebepleri

Kişisel verileriniz Kanun’da yer alan hukuki sebeplerden en az birinin varlığı halinde, kişisel veri işleme amaçlarının dayandığı hukuki sebepler şu şekildedir:

  1. Üyelik işlemleri ve bağlı hareketler, Kanun’un 5/2(c) maddesi hükmünde belirtilen bir sözleşmenin kurulması ya da ifası hukuki sebebine dayalı olarak gerçekleştirilmektedir.
  2. Hukuki yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi amacıyla gerçekleştirdiğimiz veri işleme faaliyetleri, Kanun’un 5/2 (ç) maddesinde açıkça belirtilen hukuki sebebe dayanır.
  3. Uyuşmazlıkların çözümü için kişisel verilerin işlendiği haller, Kanun’daki 5/2(e) hükmünde belirtilen bir hakkın tesisi, kullanılması veya korunması hukuki sebebine dayanır.
  4. Pazarlama ve reklam amaçlı faaliyetler, Kanun’un 5/1 maddesinde belirtilen açık rıza hukuki sebebine dayalı olarak gerçekleştirilebilir.
  5. Hizmetlerin iyileştirilmesi ve müşteri memnuniyeti ile iletişim amaçlarına dayalı faaliyetler, Kanun’un 5/2(f) hükmünde düzenlenen meşru menfaat hukuki sebebine dayalı olarak yürütülmektedir.

İletişim

Değerli kullanıcımız,

Hayata Dokunmalı olarak, bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz. Sizin görüşleriniz, bizim daha da ileri bir seviyeye atlamamız için çok önemlidir. Bu yüzden istek, şikayet, öneri vb. tüm taleplerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

İletişime geçmek için iletişim formunu kullanabilirsiniz. Taleplerinizi en kısa sürede yanıtlamaya çalışacağımızdan şüpheniz olmasın.

Siyaset Kuramları Nelerdir?

İdeoloji siyasal ya da toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükûmetin, bir partinin, bir toplumsal sınıfın davranışlarına yön veren politik, hukuksal, bilimsel, felsefi, dinsel, moral, estetik düşünceler bütünü. En basit tabirle bir ideoloji, düzenlenmiş, yapılanmış bir fikirler bütünüdür. Bu fikirler bütünü de siyasetin temeli olan siyâsî ideolojileri oluşturmuştur.

Muhafazakârlık (Tutuculuk)

Muhafazakârlık, var olan durumu koruma amacını güden düşünce tarzı. Toplumun değişmesine karşı direnç gösteren, toplumsal-kültürel değerlerin korunmasını savunan sağ kanat siyasi ideoloji.

Muhafazakârlığın değişime karşı direniş olarak tanımlanması, özellikle değişim isteyen sol ideolojiler tarafından eleştirilir. Muhafazakârlığın var olan kazanımları ve değerleri korumak şeklinde bir yanı da vardır. Bu açıdan bakıldığında, herkes, solcular dahil, istedikleri toplumsal düzen gerçekleştiğinde muhafazakârlaşabilirler. Nitekim Sovyetler Birliği'ndeki solcu rejime karşı olanlar (örneğin Troçkistler) bu rejimi tutuculaşmakla suçladılar. Bu suçlamanın ardından zaten rejim karşıtları ayaklanma çıkardılar.

Sosyalizm

Sosyalizm, sosyal ve ekonomik alanda toplumsal refahı devlet kararlarının getireceğini ve üretim araçlarının hakimiyetinin toplumlara ait olduğunu savunan, işçilerin yönetime katılmalarına ağırlık veren, özgür girişimi devletin ve sendikaların baskısı altında tutmaya çalışan, telkin ve propagandalarını eğitim, tarım ve vergi reformları üzerinde yoğunlaştıran ekonomik ve siyasi bir ideolojidir.

Komünizm

Lenin

Komünizm, sosyal örgütlenme üzerine bir kuramsal sistem ve üretim araçlarının ortak mülkiyetine dayalı bir politik harekettir. Komün sınıfsız bir toplum yaratma amacındadır. 20. yüzyılın başından beri dünya siyasetindeki büyük güçlerden biri olarak modern komünizm, genellikle Karl Marx'ın ve Friedrich Engels’in kaleme aldığı Komünist Manifesto ile birlikte anılır.

Liberalizm

Liberalizm, özgürlüğü birincil politik değer olarak ele alan bir ideoloji, politika geleneği ve düşünce akımıdır. Genel anlamda liberalizm, bireylerin ifade özgürlüğüne sahip olduğu, din, devlet ve kimi zaman kurumların gücünün sınırlandırıldığı, düşüncenin serbest bir şekilde dolaştığı, özel teşebbüse olanak sağlayan bir serbest piyasa ekonomisinin olduğu, hukukun üstünlüğünü geçerli kılan şeffaf bir devlet modeli ve toplumsal hayat düzeni hedefler. Devleti bir gece bekçisi modeli olarak görmektedir. Devlet sadece bireylerin güvenliğini korumakla ve onların refahını sağlamakla yükümlüdür. Ekonomik anlamda kapital ekonomiyi benimser. Mülk edinme esasına dayanır. Devletin ekonomiye müdahalesi sadece bir görünmez eldir. Devlet müdahalesindeki temel amaç rekabet edilebilir ortamı sağlamaktır. Ekonomi ve maliye politikalarına gerek yoktur. Zaten serbest piyasa ekonomisi kendiliğinden ekonomi dengesini sağlar. Liberallerin en büyük korkusu devletin birey karşısında güçlü konuma gelmesidir. "Bırakınız gitsinler, bırakınız yapsınlar" genel sloganıdır.

Kapitalizm

Kapitalizm üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Kapitalizmin merkezindeki özellikler özel mülkiyet, sermaye birikimi, ücretli emek, gönüllü takas, bir fiyat sistemi, ve rekabetçi pazarları içerir. Kapitalist piyasa ekonomisinde, karar verme ve yatırım finansal ve sermaye piyasalarındaki üretim faktörleri sahipleri tarafından belirlenir. Malların fiyatları ve dağıtımı ağırlıklı olarak piyasadaki rekabet tarafından belirlenir.

Anarşizm

Anarşizm kavramı Yunanca anarchaiadan (hükûmetin olmaması durumu) gelir. İnsan özgürlüğünü kısıtlayan tüm otoritelerin ortadan kaldırılmasını ve barış, uyum ve iş birliği ilkelerine dayanan yeni bir toplumsal düzen yaratma düşüncesindedir. Anarşistlere göre devlet ve devletin kurumları toplumu sömürmek için güç odakları tarafından yaratılmış bir araçtır. Anarşizm, bireyci anarşizm ve anarşist komünizm şeklinde tasnif edilmektedir.

Faşizm

Mussolini ve Hitler

Faşizm pek çok açıdan, Fransız İhtilali sonrasında serpilip büyüyen akılcılık, ilerleme, özgürlük ve eşitlik gibi değerlerden mürekkep Batı siyasal düşüncesine karşı bir tepki olarak görülebilir. Bu değerlerin yerini faşizmde birlik, mücadele, liderlik ve güç gibi olgular almıştır. Bu bakımdan İtalyan faşistlerin kullandığı "1789 öldü" sloganı oldukça anlamlıdır. Faşizm genel olarak seçilmiş bir ulus olma bilinci, demokrasinin reddi ve yayılmacı dış politika temellerine dayanır.


İnsan hayatının tüm renklerini bir araya getirmeyi amaçlayan Hayata Dokunmalı, sizler için en güzel ve yararlı içerikler sunuyor. Siz de bize içerik önerebilir, hatta site yazarı olabilirsiniz. Bunun için bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir.